Elektrik Su-Gaz Sistemleri

Servisler, Laboratuar Tezgahlarımızda gerekli olan ve onları kullanılabilir kılan tüm enerji hatlarının ve armatürlerin genel tanımıdır. Servisler genel olarak ;

  • Elektrik Sistemleri
  • Evye ve Su Sistemleri
  • Gaz Sistemleri
  • Acil Göz ve Boy Duşları

olmak üzere üç ana başlık altında toparlanmış olup kendi içerisinde de bölümlere ayrılır. Tezgahlarımızın ve tezgahlara bağlı olan Enerji Ünitelerimizin fiziksel yapısı, bu servisleri en emniyetli şekilde tezgahlara dağıtmak, armatürleri monte edip bağlantılarını yapmak ve gerektiğinde kolayca müdahale edilecek özelliklerde dizayn edilmişlerdir.

Servisler – Electrik Sistemleri – Armatürler

Elektrik Sistemleri Laboratuvarların en önemli servislerinden biridir. Tezgahlarınızda kullanılacak cihaz ve yapılacak analizlerin özelliklerine göre Elektrik armatürleri alternatiflerimiz oldukça geniştir. En önemli ve dikkat edilmesi gereken husus ise Laboratuvarların fiziksel şartlarına göre en uygun koruma standartlarına sahip armatür seçimidir.

Genel olarak IP – 44 veya IP 55 koruma standardına sahip armatürler kullanıldığı gibi, gerekli durumlarda Ex-Proof armatürlerde kullanılabilir. Koruma sınıfına göre tezgah içi kablolamalarıda bu standartlarda yapılmaktadır. Dolayısı ile laboratuvarların ana elektrik tesisatı da bu standartlara uygun hale getirilmelidir.

Servisler – Su Sistemleri

 Su Sistemleri de Laboratuarların en önemli servislerinden biridir. Laboratuarlarda kullanılacak su sistemleri;

• Evyeler ve Cup Sink ler
• Su Armatürleri
• Kurutma Askıları
• Boiler ler
• Acil Göz ve Boy Duşları
• Tesisat ve Bağlantılar

dan oluşur. Laboratuarlarınızın özelliklerine göre değişik tiplerde ve özeliklerde Evye ve armatür seçeneklerimiz vardır.

Evyeler ve Cup Sink ler Laboratuarlarda kullanılacak Tezgah yüzeyi alternatiflerine göre değişkenlik gösterir. Buna göre Evye ve Cup Sink alternatiflerimiz aşağıdadır.

• Polypropylen
• Stoneware
• Epoxy Resin
• Paslanmaz Çelik

Polypropylen Evye ve Cup Sink ler Genellikle Trespa, Compact, Corian vb gibi Tezgah yüzeylerine bağlı olarak kullanılır. Fiziksel yapısı itibarı ile Asit, Alkali ve Bazlar için mükemmel dayanımı sayesinde leke oluşturmaz. Şık tasarımının ötesinde darbe ve çizilmelere karşı dayanımı da yüksektir. Evyelerin pis su gideri sifonları da Polypropylen dir ve bir takım halinde üretilmiştir. Kendi üzerinde, su taşmalarına karşı üst tahliye sistemi ve aynı zamanda zincirli tahliye ağzı tapası mevcuttur.

Genellikle Yaş Kimya Laboratuarlarında ve Okul Laboratuarlarında kullanıldığı gibi, endüstrinin bir çok alanında da güvenle kullanılırlar.

Evyeler yıkama amaçlı, Cup Sink ler ise genellikle su soğutmalı cihazların bulunduğu kısımlarda tahliye aracı veya devridaim su sisteminde giriş haznesi olarak kullanılır. Bu şekilde atık sular bir tankta toplanıp, filtre edilerek tekrar soğutma suyu olarak kullanılabilir. Genellikle Yaş Kimya Laboratuarlarında ve Okul Laboratuarlarında kullanıldığı gibi, endüstrinin bir çok alanında da güvenle kullanılırlar.

Acil Göz ve Boy Duşları

Laboratuarlarda kullandığımız kimyasal sıvılara ve asit buharlarına bir şekilde maruz kaldığımız takdirde ilk acil işlem olarak bol su ile yıkanması gerekir. Bu işlemi gerçekleştirmek için Göz duşu, Boy Duşu ve Göz ve Boy duşu birlikte olan üç tip acil yıkama duşumuz vardır.

Acil Göz duşlarının kendi içerisinde değişik modelleri vardır. En çok kullanılan tipler yanda gösterilmiştir. Genel olarak:

  • Tezgah Montajlı İkili ve çanaklı tip
  • Tezgah Montajlı Tekli Tip
  • Tezgah Montajlı İkili Tip
  • Duvar Montajlı Tekli tip

en çok kullanılan modellerdir. Bunun dışında zemin montajlı tipleri de vardır. Çanaklı tiplerde acil basma butonuna basıldığı anda yıkama gerçekleşir. Diğer tipler spirallidir ve duşu elimize alıp kavradığımızda buton açılır ve yine yıkama gerçekleşir.

Acil Boy duşlarının da kendi içerisinde değişik modelleri vardır. En çok kullanılan tipler yanda gösterilmiştir. Genel olarak

  • Duvar Montajlı Tip
  • Duvar Montajlı Kapı üstü Tip
  • Zemin Montajlı Tip Zemin Montajlı,

 en çok kullanılan modellerdir. Boy duşlarının çalışma mekanizması yanında zincirle asılıdır. Buton çekildiğinde yıkama işlemi gerçekleşir.

Boy ve Göz duşu birlikte olan tiplerdeki Göz yıkama ünitesi çanaklı tiptir ve basma butonu ile çalışır. Konuşlandırılacağı yerlere önceden gerekli su tesisatları çekilmeli ve sifon giderleri yapılmalıdır. Tezgahlara Flexible bağlantı elemanları ile bağlanır.

Gaz Sistemleri – Gaz Armatürler

Gaz Sistemleri Laboratuarlarda kullanılacak Gaz cinslerine gere:
  • Yanıcı ve Parlayıcı Gaz Muslukları
  • Teknik Gaz Muslukları
  • Basınç Düşürücü Regülatörler
  • Manifoldlar

olmak üzere beş ana grupta taparlamıştır. Gaz muslukları kendi içerisinde :

  • Tezgah Montajlı
  • Panel Montajlı
  • Çeker Ocak Montajlı

olarak üç tipte imal edilmişlerdir. Kurulacak tezgahların özelliklerine göre seçilir ve monte edilirler.Tüm Gaz musluklarının gövdesi pirinç metalden imal edilmiştir ve epoxy boyalıdır. Saflık derecesi 5.0 dır.

Bunun üzerinde saf gazlar için kullanılacak muslukların iç kısmı paslanmaz çeliktir ve saflık derecesi 5.5 ile 6.0 dır. 5.0 Saflıktaki gazlar için kullanılacak muslukların tezgah içi tesisatları ve bağlantı boruları Bakır, fittingleri ise pirinç metaldir. 5.5 ve 6.0 saflıktaki gazlar için ise tezgah içi tesisat ve bağlantı boruları ile fittingleri 316L Paslanmaz çeliktir.

Genel olarak kullanılan modeller yan kısımdaki resimlerden görülebilir. Bunların dışında bir çok değişik tip ve kullanım özelliğine haiz musluklar vardır. . Standart Renk kodları EN 13792 normlarındadır.


Laboratuar Gaz musluklarının

kullanıldığı alan ve cinslerine göre hangi gaz için kullanıldığına dair özel renk etiketleri vardır. Bu renkler Dünyanın her yerinde aynıdır ve bir standart oluşmuştur.

Bu renk etiketlerinin ilgili musluk üzerinde bulunması zorunludur. Bizim kullandığımız Laboratuar Su Muslukları Avrupa normlarına göredir ve EN 13792 Standart numarası ile tanımlanırlar.

Bu standarda göre laboratuarlarda kullanılması muhtemel su cinsleri ve etiket renkleri aşağıda belirtilmiştir.

Regülatör ve Manifoldlar

Özellikle cihazlara bağlı olarak kullanılan Teknik Gazlarda basıncı düşürüp gerektiğinde ayarlayabilmek için Basınç Düşürücü Regülatörler kullanılır. Yüksek basınçlı Tüplerden 10 bar ve üzeri basınçta tesisata verilen gazlar, bu Regülatörler sayesinde 1,5 ile 8 bar arasında basınç ayarına imkan sağlar.

Tezgahlarda bağımsız olarak kullanılabileceği gibi, laboratuarın uygun bir yerinde Bölge Servis Ünitesi olarak ta yapılıp tezgahlara düşük basınçta gazlar dağıtılabilir. 316L Paslanmaz çeliktir. Tüm normal ve saf gazlar için kullanılabilir. Regülatörün girişinde gaz kesici vanası ile gerektiğinde tüm gazı kesebiliriz.

İhtiyacımız olan Yanıcı ve Teknik gazların ana kaynağı Gaz silindirleridir. Gaz silindirleri genel olarak laboratuarımızın dışında emniyetli bir alanda kurulacak kafes sistemi içerisinde veya gazların özelliğine göre Laboratuar alanında Tüp dolaplarında konuşlandırılır.

Tüp çıkışındaki gaz basıncı 230 bardır. Bu basınç isteğe bağlı olarak Tekli, 2 x 1 Manuel veya 2 x 1 Otomatik Manifoldlarla 10 bara kadar düşürülerek tesisata verilir. 2 x 1 Manifoldlara yedek tüp bağlanabilir. Otomatik olanlar tüp bittiğinde yedek tüpü kendisi devreye alır. Bunun için ayrıca Alarm kutusu olmalıdır.

Özellikle Yanıcı ve parlayıcı gaz hatlarında manifold çıkışlarına Flamearrester takılır ve olası vakumlamada oluşabilecek tehlikeler önlenir. Bakır ve Paslanmaz gaz borulamaları kilitli fittigg bağlantılı, kaynaklı veya Orbital Welding dediğimiz dikiş kaynağı ile yapılır.

Gaz Sistemleri – Tesisatlar

Laboratuarların özelliklerine göre iki tip borulama yapılır. Saf gazların kullanılmadığı alanlarda Medikal Bakır Boru 

kullanılabilir. Aynı zamanda tezgah içi normal su tesisatlarında da bakır boru kullanılmaktadır. Bakır borulama Oksijen Kaynağı ile yapılabileceği gibi tamamen Kilitli Sistem Swagelok tip Prinç Fittingsler kullanılarak ta kaynaksız olarak yapılabilir.

Özellikle Enstürmental Laboratuarlarda kullanılan cihazlara gerekecek saf gazlarda ise 316L Paslanmaz Çelik borular kullanılmaktadır. Bakır borularda kaynak, Orbital Welding sistemi ile yapılır. Bunun dışında tamamen Kilitli Sistem Swagelok tip Paslanmaz Fittingsler kullanılarak ta kaynaksız olarak yapılabilir.

Tezgah İçi Gaz Hatları genellikle Kilitli tiptir ve Tezgahlarla birlikte teklif edilir. Tezgah içi tesisatlarda kullanılan boru çapları 1/4” ile 3/8” arasında değişir. Tezgah dışındaki Genel Gaz Hatları ayrıca teklif edilir.

Boru mesafesine göre kaynaklı veya kilitli sistem yapılabilir. Kullanılan boru çapları 1/2” veya 3/8 olarak yapılabilir. Mesafeye göre boru çapları artırılıp azaltılabilir. Yapılan tesisatlar tamamlandıktan sonra Azot ile 10 bar basınçta Test edilir. Bu şekilde hem tesisatımızın kaçak testi yapılır ve hem de iç kısım azot ile yıkanmış olur.

tr_TRTurkish